Tårtbakardag och skojigt paket med posten

Hallojsan! :D

Häromdagen fick jag ett till skojigt paket från posten, denna gången med härliga bakformar från kalasform, http://kalasform.se/! Jag blev förstås jätteglad!



Det var förutom både mindre och större muffinsformar, också speciella kanelbulleformar och små tryffelformar. Allt i olika vackra mönster, som är så typiskt för kalasform! Formarna är dessutom jättebra att baka i, eftersom de är så stabila. annars brukar jag sätta mina formar i ett muffinsbleck, men med dessa behövs det inte! jag säger bara toppen!



Just idag är det faktiskt inte muffins som jag bakar, utan tårta till farmors födelsedag! Som tur är tycker farmor och jag om samma tårta, så det blir marängtårta med rice crispies och äggkräm. den låter lite mysko men är verkligen supergod1 recept och bild kommer när den är färdig!  :D


Paket i lådan!

Idag, en mulen, tråkig, blåsig och regning dag är man ju så lagom glad när man kommer hem från skolan! Desto gladare blir man då om man upptäcker att man har ett stort och spännande paket som väntar på en när man kommer hem! Jag blev jätteglad, och nyfiken som jag är öppnade jag det direkt! Det visade sig att det var Dr. Oetker www.oetker.se som varit så trevliga att skicka ett fint paket med lite spännande saker till mig!




I paketet fanns:

Chokladsås
Tårtmousse med jordgubbssmak
Vegegel (typ vegetariskt gelatin)
Sockermassa (sugarpaste)
Pyntblommor och blad
Stössel med jordgubbssmak, och med chokladsmak

Tack snälla www.oetker.se för de fina sakerna! Nu kan jag baka ännu mer, med fler nya spännande ingredienser!

Nybakade scones

Underbart seg och härlig söndagsmorgon! Kan det bli bättre?
Jag älskar verkligen nybakade scones och en kopp rykande te som helgfrukost! Extra goda blir sconesen med ost och apelsinmarmelad på!



Scones
4 st

8 dl Vetemjöl (eller 6 dl Vetemjöl och 2 dl Grahamsmjöl)
1 tsk Salt
4 tsk Bakpulver
100 g Smör eller Margarin
3 dl Mjölk

Sätt ugnen på 200°.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Smula i smöret, eller använd flytande margarin, och arbeta in smöret till en smuldeg. Häll i mjölken och blanda ihop allt till en deg. Del degen i fyra delar och forma varje del till en rund platta på en plåt. Nagga med gaffel och dela nästan plattan i fyra delar med en kniv. Skär dock inte igenom!
Grädda tills sconesen har fått fin färg, ca 10 minuter! Ät dem varma med smör, ost och marmelad!

Mikaela och Morotsmuffins!

Det är fortfarande sommar i Småland, solen skiner och humöret är på topp! :D Idag har Mikaela varit här, och gissa vad vi gjorde?

Just det! Bakade så klart!  :)

Idag blev det morotsmuffins! Både Mikaela och jag har varit sugna på att spritsa något ett bra tag nu, och därför blev det morotsmuffins med cream cheese frosting... Perfekt!
Jag känner att det har blivit lite mycket kakor med morötter nu, efter morotskakan förra veckan, men eftersom morotssaker är gott så kan det bli så ibland! denna gången la vi i lite valnötter också, och det piffade berkligen till dem!


De fina formarna kommer från kalasform! http://kalasform.se/

Morotsmuffins med cream cheese frosting:
Ca 30 st

4 Ägg
3 1/2 dl Strösocker
6 dl Rivna Morötter
2 tsk Bikarbonat
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljssocker
1 tsk Kanel
1 tsk Malen Kardemumma
4 dl Vetemjöl
1 1/2 dl Filmjölk
ca 2 dl Valnötskärnor

Frosting:
200 g Philadelphiaost eller annan cream cheese
150 g Smör
2-3 dl Florsocker
3 tsk Vaniljsocker

Sätt ugnen på 175°.
Skala och finriv morötterna. Hacka valnötskärnorna grovt. Blanda det torra ingredienserna i en bunke.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör ner de torra ingredienserna och filmjölken i äggblandningen. Blanda i morötterna och valnötterna.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut muffinsen och låt dem svalna. Gör under tiden frostingen.
Blanda rumsvarmt smör med philadelphiaost till en slät smet. Blanda sedan i florsocker och vaniljsocker. Använd en sprits och spritsa ut frostingen på muffinsen! Gör gärna olika mönster! Om man vill kan man garnera dem med strössel, kokos eller hackade valnötter!



Jag tycker att muffinsen var lite smaklösa...för att göra dem bättre skulle jag vilja ha lite mer kanel och kardemumma i dem för mer smak. Men annars var de goda. Valnötterna var perfekta i! :)


Pizzabullar och Vårsol

Det känns verkligen som sommar ute nu, solen skiner och det är verkligen underbart varmt! Finns det något härligare än att åka på picnic då? Mitt bästa picnicfika är hembakade pizzabullar! Det är verkligen supergott! :D
Fyllningen går att variera i det oändliga, allt från hemgjord tomatsås, till ketchup och tomatpuré, skinka, salami, mozzarella, getost, vanlig riven ost mm. Man kan verkligen lägga i precis vad som helst! Här kommer mitt recept:

Pizzabullar

30 g Jäst
50 g Margarin
5 dl Mjölk
1 msk Socker
1 tsk Salt
ca 2 dl Grahamsmjöl
ca 11 dl Vetemjöl
Valfri fyllning

Smält margarinet i en gryta, häll i mjölken och värm till ca 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke, och häll på mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig. Blanda i salt och socker. Blanda i grahamsmjölet, och sedan vetemjölet, lite åt gången tills det blir en deg med hanterbar konsistens. Låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.
dela sedan degen i två delar, och kavla ut varje deghalva till en ganska stor rektangel. Bred sedan på ketchup och tomatpuré, strö över skinka och riven ost (mozzarella). Rulla ihop degen till en rulle, och skär barje rulle i 20 bitar. Lägg bitarna i bullformar och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ägg och strö på pizzakrydda. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. servera med iskall mjölk! :D






Strykande Åtgång

Vad är godare än nybakade, sega kolakakor en härligt varm vårdag? Ingenting, skulle jag säga, eftersom kolakakor är min favoritkaka! :D Mitt bästa recept kallas strykande åtgång, och kommer från min mormors gamla receptsamling! Kakorna är sega i mitten och knapriga i kanterna, och smaken av kola är helt underbar! :D

 



Strykande Åtgång

200 g Smör
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
2 msk Ljus sirap
2 tsk Bakpulver
ca 5 dl Vetemjöl

Sätt ugnen på 175°.

Rör rumsvarmt smör och socker till en pösig smet, tillsätt sirapen och vaniljsockret.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke, och tillsätt detta till smör och sockerblandningen. Arbeta ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar, och rulla ut varje bit till en längd på bakplåtspapper. Platta till med ett finger.
Grädda mitt i ugnen tills kakorna har fått lite färg, men fortfarande är mjuka och sega. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i bitar medan de är varma. Låt dem sedan kallna på plåten.
Servera med ett glas hemgjord jordgubbssaft! :D

 


Vitaminkick till frukost

Vad är bättre att börja dagen med, än en läskande och smarrig vitaminkick? Jag älskar helgmornarna, när man kan börja med en underbar smoothie, gjord på färska och frysta frukter och bär! Mums! :D Smoothie är precis lika gott både på sommaren och på vintern, och kan varieras precis hur mycket som helst... Med vaniljyoghurt, fil, juice, frukt, bär eller glass!

Supersmoothie

1 Banan
Frysta Hallon och Blåbär
Fryst Mango
1 Äpple
Apelsinjuice
Isbitar

Mixa frukterna och bären med en stavmixer, så att de blir till pure. Lägg i isbitar och krossa dem med mixerstaven. Fyll på med apelsinjuice för rätt konsistens, och mixa noga ihop det! Häll upp i glas! Drick och njut!

 


Nötstänger

Snacka om att våren har kommit på riktigt nu! :D Solen skiner, man kan gå i shorts ute, och verkligen njuta av våren! :D Eftersom jag hade tre äggvitor över från att jag gjorde egen vaniljvisp häromdagen, kände jag att det vore bra att baka något så att jag fick användning för dem! Därför blev det nötstänger, ett gammalt recept från min mormors gamla receptbok!



Nötstänger

1 Ägg
85 g Socker
1 knivsudd Hjorthornsalt
125 g Smör
250 g Vetemjöl

Nötmassa:
165 g Socker
115 g Nötkärnor
3 Äggvitor
 
Sätt ugnen på 175°.
Blanda vetemjöl, socker och hjorthornsalt i en bunke. Skär smöret i småkuber och blanda ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget. Rulla ut degen till två längder på en plåt, och platta till dem ordentligt.
Gör sedan nötmassan. Vispa Äggvitorna till ett vitt skum, och tillsätt sedan sockret. Vispa tils det blir segt. Mal nötterna i en mandelkvarn och tillsätt dem i marängsmeten.
Klicka ut marängsmeten över deglängderna på plåten och grädda tills marängen har fått färg. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Stäng av ugnen och sätt in dem på eftervärmen så att de torkar till. Låt dem stå där tills de är torra.

 


Morotskaka

Idag har det småsnöat konstant hela dagen, och vad passar då bättre än att baka?
Efetrsom jag har haft en öppnad burk Philadelphiaost stående i kylen ett tag, blev morotskaka med Philadelphiafrosting det perfekta bakverket. Eftersom det finns typ en miljon olika recept på morotskaka, valde jag det som lät enklast, eftersom allt gick att göra i en matberedare.

Morotskaka:

200 g Morötter
50 g Mandel eller nötter (Jag tog mandel, men jag tror att nötter är godast i!)
2 Ägg
2 dl Socker
1 tsk Kanel
1/2 tsk Malen Ingefära
1 tsk Vaniljsocker
1/2 tsk Bikarbonat
1 tsk Bakpulver
1 nypa Malen Kardemumma
2 dl Vetemjöl eller Glutenfri Mjölmix
1 dl Rapsolja

Sätt ugnen på 175°. Skala morötterna och dela dem i mindre bitar. Lägg dem i matberedaren, och kör tillsammans med mandeln tills de är finhackade. (Om du inte har någon matberedare går det bra att riva morötterna, och att finnhacka mandeln. )
Lägg i äggen och sockret och kör en stund, tillsätt sedan oljan.
Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bakpulver, bikarbonat och vetemjöl i en annan bunke, och häll morotsblandningen i denna bunken och blanda noga med en slickepott.
Smörj och bröa en rund springform och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Kortare tid om du gör kakan glutenfri. Jag lät den vara inne på 150° i ca 30 minuter. Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den på ett fat.

Gör under tiden frostingen.

Frosting:

150 g Philadelphiaost
90 g Smör
6 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
Rivet skal av ca 2 Lime

Rör ihop alla ingredienser till en slät smet, och bred på den över kakan. Låt hela kakan stå svalt en stund, och servera sedan!


Morotskaka med krämig frosting.

Jag personligen tror att kakan hade varit lite godare med nötter i istället för mandel, och med en liten liten gnutta salt i också... men den var väldigt god ändå. Frostingen tror jag dock hade varit betydligt godare med mindre florsocker i, eftersom denna var väldigt söt, men det var jättegott med lime i, den bröt av perfekt! Detta är en kaka som jag verkligen rekommenderar! :D


Kladdiga Chokladmuffins

Idag har jag haft studiedag och varit ledig hela dagen! Heeelt underbart, och inget man tackar nej till när man är skoltrött! :D

Eftersom min klass ska sälja muffins under en turnering imorgon erbjöd jag mig att baka lite, och det blev kladdiga chokladmuffins! Jag har en känsla av att jag misslyckades lite dock, eftersom muffinsen blev väldigt smöriga, och smöret i dem nästan kokade. Trots detta smakade muffinsen helt ljuvligt efter en natt i kylskåpet, nästaj som tryffel!
På vissa av dem bredde jag en en rosa hallonfrosting och garnerade med hackad mandel.

De fina formarna (tror inte att den syns så mycket på bilden bara) kommer från Kalasform http://kalasform.se/, som varit snälla att sponsra mig med lite olika formar, både mindre och större muffinsformar, kanelbulleformar och tryffelformar. Formarna är otroligt stabila, vilket gör att muffinsen håller formen även utan muffinsbleck, vilket jag tycker är jättebra!

Kladdiga Chokladmuffins:

150 g Smör
100 g Mörk Choklad
2 Ägg
2 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Vetemjöl (Glutenfri mjölmix fungerar också)
1 krm Salt
1 tsk Vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°.
Smält smör och choklad i en kastrull. Blanda i ägg och socker och rör om.
Blanda vetemjöl, salt och vaniljsocker i en bunke, och rör i chokladsmeten.
Häll upp smeten i ca 14 mindre muffinsformar, och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Muffinsen ska fortfarande vara lite kladdiga! Servera dem gärna med vispgrädde och färska bär!



Till vissa muffins gjorde jag en frosting, av Philadelphiaost, smör, florsocker och hallon. Jag improviserade lite, så jg har inget recept... Sedan strödde jag på finhackade nötter! Mums!!! :D



Årets första rabarberpaj

Efter att ha varit en vecka i Budapest, och inte blivit det minsta imponerad av bakelserna där, som i stort sett bara smakae smör och socker, blev det här hemma äntligen dags för rabarberpajspremiären igår...
Rabarberna i trädgården har stått där och väntat, så igår gjorde jag en klassisk smulpaj, med hemgjord kallrörd vaniljvisp till! Jag kan ju säga att detta uppskattades, när vi satt uppkrupna i soffan medabn det faktiskt snöade ute.

Rabarberpaj:

Sätt ugnen på 200°.

600 g Rabarber
ca 1,5 dl Strösocker
ca 1 msk Potatismjöl

Skär rabarbern i tunna skivor och lägg den i en pajform. Strö över strösocker och potatismjöl och blanda.

Gör smuldeg:

200 g Smör
5 msk Strösocker
3 dl Havregryn
3 dl Vetemjöl, eller glutenfri mjölmix.

Smält smöret, och blanda i de övriga ingredienserna. Man kan eventuellt behöva ta lite mer havregryn för att smeten ska bli smulig. Smula över smuldegen över rabarberna och grädda mitte av ugnen tills rabarberna smält och smuldegen fått färg och blivit lite krispig. Ta ut och låt svalna lite, så att den blir ljummen.

Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

Kallrörd Vaniljvisp:

3 dl Vispgrädde
3 msk Florsocker
3 tsk Vaniljsocker
3 Äggulor

Vispa vispgrädden fluffigt med elvisp. Vispa äggulor tillsammans med florsocker och vaniljsocker tills det blir ljust och pösigt i en annan bunke. Blanda ner äggulvispet i grädden och servera direkt till pajen! Supergott!


Toppengod rabarberpaj är något som rekommenderas ruggiga Majkvällar!


RSS 2.0