Årets första rabarberpaj

Efter att ha varit en vecka i Budapest, och inte blivit det minsta imponerad av bakelserna där, som i stort sett bara smakae smör och socker, blev det här hemma äntligen dags för rabarberpajspremiären igår...
Rabarberna i trädgården har stått där och väntat, så igår gjorde jag en klassisk smulpaj, med hemgjord kallrörd vaniljvisp till! Jag kan ju säga att detta uppskattades, när vi satt uppkrupna i soffan medabn det faktiskt snöade ute.

Rabarberpaj:

Sätt ugnen på 200°.

600 g Rabarber
ca 1,5 dl Strösocker
ca 1 msk Potatismjöl

Skär rabarbern i tunna skivor och lägg den i en pajform. Strö över strösocker och potatismjöl och blanda.

Gör smuldeg:

200 g Smör
5 msk Strösocker
3 dl Havregryn
3 dl Vetemjöl, eller glutenfri mjölmix.

Smält smöret, och blanda i de övriga ingredienserna. Man kan eventuellt behöva ta lite mer havregryn för att smeten ska bli smulig. Smula över smuldegen över rabarberna och grädda mitte av ugnen tills rabarberna smält och smuldegen fått färg och blivit lite krispig. Ta ut och låt svalna lite, så att den blir ljummen.

Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

Kallrörd Vaniljvisp:

3 dl Vispgrädde
3 msk Florsocker
3 tsk Vaniljsocker
3 Äggulor

Vispa vispgrädden fluffigt med elvisp. Vispa äggulor tillsammans med florsocker och vaniljsocker tills det blir ljust och pösigt i en annan bunke. Blanda ner äggulvispet i grädden och servera direkt till pajen! Supergott!


Toppengod rabarberpaj är något som rekommenderas ruggiga Majkvällar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0