Biscotti till semestern
Biscotti med valnötter
3 Stora Ägg
1 1/2 dl Strösocker
100 g Valnötter
7 dl Vetemjöl
1 msk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
1/2 tsk Salt
Rivet skal av en apelsin
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Om du vispar för hand tar det ca 5 minuter. Smula valnötterna i händerna. Blanda valnötter, det mesta av vetemjölet, vaniljsockret, bakpulvret, saltet och apelsinskal i en skål. Tillsätt mjölblandningen till äggvispet och arbeta ihop till en deg.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar. Rulla ut varje del till en rulle, som ska vara lika lång som plåten. Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem något. Grädda i 175° i 20-25 minuter. Låt längderna svalna i ca 5 minuter, och skär dem sedan i sneda skorpor. Lägg dem på högkant på en plåt utan bakplåtspapper.
Torka skorporna i 125° i ca 45 minuter. De ska vara torra när de är färdiga.
Såhär smarriga blev mina biscotti! :)
Skolfika med tvåan!
Havretosca i långpanna
150 g Smör
4 Ägg
3 dl Strösocker
4 dl Vetemjöl (Finax ljusa glutenfria mix)
2 tsk Bakpulver
1 dl Mjölk
Glasyr:
150 g Smör
2 dl Socker
6 msk Sirap
3 dl Havregryn (Sempers rena havre)
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver, smör och mjölk i äggsmeten. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, och grädda i ca 20-25 minuter, mitt i ugnen.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull, och värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterliggare 10 minuter lite högre upp i ugnen.
Skär kakan i bitar när den svalnat.
Receptet är hämtat från boken "Kyrkkaffe, bullar, böner och berättelser", en toppenbok med många intressanta livshistorier och massor av bra recept. Den innehåller dessutom många allergianpassade recept!
Meganyttiga frökakor!
Meganyttiga frökakor
2 dl Fiberhavregryn
2 dl Solroskärnor
1/2 dl Pumpafrön
(1 dl Russin)
(1 dl Torkade Aprikoser)
1 dl Linfrön
1/2 dl Apelsinjuice
3 Äggvitor
Sätt ugnen på 125°.
Blanda fiberhavregryn, solroskärnor, pumpafrön och linfrön. Hacka russinen och de torkade aprikoserna, och blanda i. Häll på apelsinjuicen och rör runt ordentligt. Blanda i äggvitorna så att det blir en riktig smet/deg.
Platta ut degen på ett bakplåtspapper i en långpanna, och grädda tills kakan har blivit gyllenbrun och torr.
Skär upp i bitar medan kakan är varm, och låt sedan svalna på bakplåtspappret.
Kakorna är perfekta att ha med i utflyktsväskan, eftersom de varken kladdar eller smälter!
Picnick time!
Häromdagen var det dags för det klassiska nationalsdagsfirandet!
Detta innebär att jag, tillsammans med tre kompisar cyklar till en sjö i närheten, badar årets första dopp i det iskalla vattnet, och sedan har knytkalas picnick! Mitt bidrag till denna dag var matmuffins med pizzasmak, mycket smarriga!
Till ca 18 muffins behövs:
1 1/2 dl Vetemjöl
3 dl Grahamsmjöl
1 1/2 dl Havregryn
3 tsk Bakpulver
1/2 tsk Salt
2 Ägg
3 dl Filmjölk
1 dl Keso
1 msk Honung
Smaksättning:
ca 1/2 dl Vitlöksost
100 g Fetaost
ca 150 g Rökt Skinka
Oregano
Sätt ugnen på 250°. Blanda de torra mjölsorterna med de övriga torra ingredienserna. Vispa äggen lätt och tillsätt filmjölk keso och honung. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda i fyllningen och klicka i smeten i stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.