Kakor från Träknivsmåla

Häromdagen var jag på biblioteket och lånade en helt underbar bok som mammas jobbarkompis har rekommenderat! Boken heter "Allt gott", och innehåller bakverk från Småland, Öland och Blekinge, vilket gör att jag har hittat flera lokala konditorier som har tipsat om sina bästa recept!

Jag var något extremt sugen på att baka en kväll, men hade ingen aning om vad jag skulle göra... Så jag hämtade "Allt gott", blundade, bläddrade i den och pekade på ett recep som jag gjorde. Resultatet blev "Kakor från Träknivsmåla"

Kakor från Träknivsmåla

ca 80 st

Deg:
125 g rumsvarmt smör
250 g strösocker
125 g sirap
1 ägg
125 g hackade russin
50 g hackad sötmandel
ca 400g vetemjöl
1 msk bikarbonat

Rör samman smör, socker, sirap och ägg. Blanda ner russin och mandel, samt mjölet blandat med bikarbonat. Rulla ut degen till gott och väl fingertjocka längder.
Grädda på näst översta falsen i 175-200°, ca 10 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.



Jag för min del tyckte inte att dessa kakor var någon superhit, eftersom jag inte gillar russin...men de andra tyckte att de var goda. Dock blev smaken av bikarbonat lite väl stark, så om man ska göra dem igen rekommenderar jag att man minskar på bikarbonaten.

Smarrig ananaspaj!

Nu var det ett tag sedan jag skrev något i bloggen, och faktiskt ett tag sen jag bakade också! Tiden räcker inte riktigt till när det finns så mycket som man vill göra hela tiden...

För ett tag sedan bakade jag dock en supersmarrig ananaspaj som jag tänkte dela med mig av... Min paj blev dock lite bränd i kanterna, så jag hoppas att ni lyckas bättre!

Ananaspaj:

Pajdeg:
150 g margarin eller smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker

Rör smör och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Häll i mjölblandningen i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Om degen arbetas för länge hinner glutentrådarna i mjölet utvecklas och pajskalet blir segt och inte sprött. Tryck ut pajskalet i en pajform, som på bilden.



Fyllning:
1 mellanstor burk krossad ananas (utan spad)
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
1 ägg

Rör samman ingredienserna till fyllningen och häll smeten i pajskalet. Grädda i 200° i ca 30-40 minuter. Låt svalna lite, och servera sedan ljummen med riktigt god vaniljglass!



Bilder på kanelbullar!

Här kommer bilderna på de glutenfria kanelbullarna som jag och mina små medhjälpare bakade för några veckor sen...bättre sent än aldrig!

Här kommer en lite försenade bilder på de glutenfria kanelbullarna!Här är medan de jäser...Så här fina blev kanelbullarna som vi bakade!

Jag tävlar...

Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder om detta bak-kit!
Tävla du också! Tävlingen pågår t.o.m den 25 april.

Månadens sötsak

Söta saker
Jag tycker verkligen att bloggen Söta saker är en jättebra blogg, så därför hade jag tänkt börja baka månadens sötsak från och med nu! :D Jag hoppas att jag lyckas!

Barnvakt och Glutenfria kanelbullar

Hallojsan! Första inlägget i min alldeles egen bakblogg! :D
Jag heter Malin, går i gymnasiet och tycker verkligen att det är jätteroligt att baka! Jag älskar att läsa och titta igenom olika bakbloggar, och tänkte att det var dags för mig att skaffa en egen..., så här är den: Gladamalinabakar.blogg.se  Här tänkte jag dela med mig av mina recept och tankar kring bakning. Större delen av det jag bakar är glutenfritt, men för det mesta går det ju bara att byta ut mjölsorterna för att baka vanligt!

Nu i helgen sitter jag barnvakt, och vad är egentligen bättre att göra med barn än att baka?
De tycker att det är roligt, och jag tycker att det är roligt! Helt enkelt perfekt! :D

Just idag bakade vi Glutenfria Kanelbullar, med ett recept som står på sempers mjölpaket...men jag var tvungen att läsa receptet på typ finska! :D
Här kommer det översatt till svenska:

50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk stötta kardemummakärnor

Fyllning:
50 g smör eller margarin
1/2 dl socker
1 tsk kanel/vaniljsocker/kardemumma

Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker/mandel

Smält smöret och häll i mjölken och kardemumman. Värm det till 37°.
Smula jästen i en degbunke, och häll på den varma mjölk/smörblandningen. Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt sockret och saltet. Rör i mjölet, lite i taget. Degen ska vara så lös som möjligt, så använd helst inte allt mjölet på en gång. Låt degen jäsa under bakduk i ca 35 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Det är bara att röra ihop rumsvarmt smör, socker och valfri smaksättning till en slät smet.
Ta upp den färdigjästa degen på ett lätt mjölat bakbord. Det får absolut inte vara för mycket mjöl, degen ska hellre vara en smet än en fast fin deg. För mycket mjöl gör nämligen bullarna stenhårda. Kavla/tryck ut degen till en rektangulär platta, bred ut fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 20 skivor, och lägg dem i varsin bullform. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla sedan bullarna med ägg, och strö över pärlsocker eller hackad mandel.
Grädda i ca 225° i ca 8 minuter. Vakta bullarna noga, de bränns lätt!

Ät dem nybakade tillsammans med ett glas kall mjölk! NJUT! :D

Bullarna fick TIO poäng av min syster och HUNDRA poäng av min kusin, så jag har en känsla av att de gillade dem!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0